Lek

Det är härligt att vara hemmamamma (och härligare kommer det nog bli när vi väl är inflyttade och klara med lägenheten). Vi går på öppna förskolan och leker tillsammans och med andra barn och det är så gott att se hur han liksom tar förskolan i besittning och erövrar den bit för bit T.ex. så har han ofta behövt börja leken med att leka med det sista han lekte med gången innan och nu har han nog gått igenom de flesta lekar och aktiviteter han varit intresserad av för nu har han kunnat släppa det men han vill gärna skapa sig små rutiner och vanor där. Ett sätt att skapa sammanhang i tiden där och att bli "hemma" där, antar jag.

Varje dag avslutas med sångsamling och det är dagens höjdpunkt. Han började avvaktande. Han sjöng visserligen ofta med i de låtar han kunde men han sjöng tillsammans med mig och ingen annan och lämnade inte min sida.

Och plötsligt en dag började han sjunga med "dem" istället för med mig. Han rusade upp och fram till "fröken" och skulle krama "Gubben i lådan", precis som de andra barnen och i "Hopplåten" släppte han mig och hittade en liten Lina att hålla i händerna och hoppa runt med istället. Och kvar stod jag och såg dum ut :) Men i "Björnen sover" ville han aldrig vara björn utan han ville hellre dansa runt de andra björnarna med mig. Och jag pushade förstås inte utan frågade varje gång bara om han ville vara björn eller dansa.

Så fick han en dag ett utbrott på Ica Maxi; slängde sig på golvet och skrek. Och jag sjöng början på "Björnen sover" för honom där han låg och han tystnade direkt och ville att jag skulle fortsätta sjunga och dessutom dansa runt honom. Efteråt var han jätteglad och berättade att han skulle vara björn på förskolan och efter den dagen har han faktiskt valt att vara björn varje gång istället. :)

Och han lärde sig snabbt nästan alla låtar utantill och sitter och sjunger dem för sig själv. Ibland bjuder han in mig att sjunga med men oftast spänner han ögonen i mig om jag sjunger med och säger "Det är inte din tur!" Så då får jag vara tyst och lyssna istället. 

På tal om sångsamling så gillar vi också  "Världens största kör" på Bolibompa. Nu går det bara på helgerna (kl 11.00 lördag och söndag) men när vi upptäckte det gick det varje dag så då stod vi så ofta vi kunde framför tv:n och sjöng och dansade. Japp, båda två sjöng och dansade :) Sara har ungefär samma repertoar som jag har så jag gillar för det mesta låtvalet. Jag är inte lika imponerad av Tweenies som också har ett sång- och-dans-upplägg; mest för att jag inte ser poängen med att nyöversätta låtar som redan är väletablerade med en annan svensk text hos många barn...

Anyway...

Benjamin leker rollekar med sig själv också. Med olika röster för olika roller. Och en mammaröst som förmanar de andra rösterna och säger saker som "Nej, mamma säger nej!"

Det är så tydligt att leken är en bearbetning av hans verklighet. I bilen en dag började han plötsligt låtsasgråta på ett mycket verklighetstroget sätt. Jag frågade förskräckt vad det var för fel och fick fler snyftningar till svar följt av ett glädjestrålande "Så lät jag igår, förut". Och ja, dagen innan hade han blivit ledsen i bilen och nu mindes han och behövde bearbeta det.


Jag bjuder på en dikt av "Kajenn":

Barn leker. När de leker ekar
Livets egen låt i deras lekar
Allt de tror och vet om verkligheten
Gör de lek av, det är märkligheten.
Vuxna tror att lek är tidsfördriv.
De har fel i detta: Lek är liv!

De utlovade augustibilderna

Vi tog en dagstur till Karlstad. I fina Mariebergsskogen träffade vi mammor och barn (och några pappor) från sjalbarn.se. Det fanns mycket kul att leka med där. Inte minst vattenpölar.Veckan efter drog vi till Stockholm över helgen.
Ja, lite friidrott blev det ju också; det var ju ungdoms-sm vi var där för.
Klädd för en fisketur med pappa och storebror.


 Klättrar och gungar på Emaus

Sanna och Julia hälsade på i stugan och det blev snickarverkstad för båda barnen. Sedan kröp båda ner i Benjamins säng och skulle natta varandra.
Emilia fyllde sex år så vi åkte på kalas.
Och fick en bonusbild på sovande liten Leokusin


 

Superkul att få post ut till stugan och hämta den själv i brevlådan, tycker Benjamin.
På vägen dit plockade vi en stor bukett sommarblommor


Benjamin tog sin bil och sitt släp och gav sig av på egen hand.

Vi passade på att åka tuff-tuff-tåg runt stan en dag då det var marknad.


Jonna packade in familjen i bilen och kom hit. Åtminstone Mio uppskattade vad vår trädgård hade att erbjuda.

Blir snart offline

Tiden har snart gått ut för det mobila bredbandet och det fasta ska flyttas från ena adressen till den andra. Och som bekant kan det ta sin lilla tid. Fem veckor säger Bredbandsbolaget...
Jag kommer trots det inte behöva bli helt utan uppkoppling hela tiden, men om ni undrar var jag är så sitter jag förmodligen frustrerat och blänger på en internetlös dator. Ja, eller gör något annat som inte kräver uppkoppling alls..?
Men jag återkommer.

Saknar mina bokslukardagar

För sedan jag fått barn och internet, inte nödvändigtvis i den ordningen, så har jag nästan slutat läsa.
Det är sant, jag tror att jag läser mer än vad jag gör för jag packar lätt med mig ett tiotal böcker för ett par veckor i stugan.
Och hur många läser jag? Tre? Om man räknar högt?

Fast nu har jag en strategi där jag läser medans jag nattar Benjamin så i sommar har jag nog läst fem-sex böcker.

Och när vi flyttar kommer det väl ta ett tag innan vi har fungerande internet igen, så då kanske jag får tummen ur och börjar läsa på allvar igen. Fan trot.
Anyway. Jag är alltså inte någon större boknörd längre.
Bevis:
 

Irritationsmoment

Okej, vem av er la en massa myggägg i solen?

Det verkar ha kläckts en ny kull myggor nyligen för vi har ovanligt många här i stugan.

Och vi har också upptäckt att Benjamin ärvt min myggbettsöverkänslighet...


Det tackar vi också för.

Nu vill Benjamin blogga själv:

lko0900+0mnbvcnbcxzer566hhhjjjkkkyteerggfggiopååpppööllöööööbvcxdsafghjklllö..
hg76gyyj7uyy8ytf56yu78u8ygfhhjhgffdxsa
AHHGBFFDDVCDBFBBBBBBBBBBBBBBBBBBGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGMNBVCXÄÖÖL,, MNNNBVCXXXZÖLKKJHJJJJJJJHHJHJMMMVVVB  JMBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBSANNAMAMMA SPPPASPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPAAAAAAAAAAAAAAAAPÄÅÅPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO JULIABMIMMIIBBBENJAMINBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB

*viskar*

Jag tror han är blöjfri nu. Dagtid. De nätter han har blöja är den oftast torr när han vaknar, men när vi provat utan har han kissat på sig. Han har haft en kissolycka per dag, men det är allt, så nu tar jag inte på blöjor ens när vi ska iväg.

När vi var i Stockholm fik han syn på ett par kalsonger med "fem myror..." på men elaka mamman påstod att man inte kunde ha sådana när man hade blöja, men han kunde ju önska sig dem, sen, när han slutat med blöja...
Idag konstaterad vi att han hade slutat med blöja på dagen så då kunde vi ju köpa fem-myror-kalsongerna nu. Två par blev det, och ett par med Bamse på. Samt ett Fem-myror-nattlinne :-D

RSS 2.0